Koja shop i Majorna och att lyfta blicken lite…

house of rymVarumärken som Iris Hantverk, Fine Little day, House of Rym och Anna Backlund är sådant du hittar i stans typ minsta och finaste lilla butik. Den drivs för övrigt av just Anna, som även säljer hantverk och design av lokala genier som tex snygga instakontot @thehiddenadventure Allt är sinnligt, och trärent all over the place, så snyggt att jag vill klä in hela mitt hem på samma vis!

foutaDär till vänster inne hos Fine Little Day står hon, lågmäld men stark och med blonda knuten nästan jämt. Gillar henne, gillar hennes design för Rym precis lika mycket, hälsa på själva så fattar ni! Ja och alltså dessa foutas -har jag använt dagligen till precis allt, därför extremt prisvärda och med en grym kvalité verkligen. Nej jag har inte spons men det här har vi pratat om förut ni som följt mig sedan innan. Jag brinner för småföretagare och jag gillar MÅNGFALD. Min grej är att handla utvalt hos små butiker som kör sin grej helt enkelt. Tillslut kanske den där lilla blir en stor en, såklart. Då kommer inte min lojalitet att försvinna men bra service och unika produkter är precis vad önskar att fler satsade på. För att fler ska satsa och växa, vet ni vad de behöver då? 

kojaRätt svar: KUNDER. Kunder som orkar lyfta blicken och ta sig någon annanstans än de vanliga stråken som Magasinsgatan, Haga Nygata eller Nordstan tex. Vems ansvar är detta då? 

foutaRätt svar: MITT. Därför att konsumenterna orkar inte leta själva verkar det som, och då måste jag som bloggare/instagrampingla ta mitt ansvar. Om jag vill ha en levande stad alltså. Där inte alla köper hela hem från en och samma butik. Se detta som konstruktiv kritik, jag ger den även till mig själv för vi kan alla bli bättre. Det blir något klaustrofobiskt och likluktande när vi alla ska ha samma färgkoder, samma blandare i köket och likadan stor vit lampa över våran linnebäddade säng. Ok kanske det inte luktar lik men ängsligt är det iallafall. 

gran kuddeFör det kan omöjligt vara så att alla vill ha ett hem som ser ut att helt vara urklippt ur en produktkatalog från Artilleriet, allvarligt? Jag älskar deras miljö och styling, de är grymma som startat detta och jag tackar för att de tog steget och vågade. Men när alla mina bloggkollegor i princip bara skriver om just den butiken eller alla jag följer taggar deras nysatsning som om det dukade bordet i butik är unikt, att marmor, mässing och linne är guds gåva till den här stan börjar jag gäspa. Även om jag älskar de sakerna och alltid gjort, så somnar jag. Vi måste lyfta blicken och röra oss över hela stan och jag ska jobba på att bli bättre på det, vi kan alla bli bättre som sagt.
På lördag tex, hittar ni mig vid ett sedan länge dukat bord på Sveagatan, men mer om det i ett annat inlägg för idag är det Kojas tur att glänsa, så det så. 

/Drömma-Lotta

Koja hittar ni på Allmänna vägen 13 i Majorna.

7 comments

 1. Hej Lotta! Jag håller med dig i att det känns viktigt att stödja mindre butiker, det tänker jag på i princip varje gång jag handlar. Finns en vara i två olika butiker, varav den ena butiken är mindre så väljer jag alltid den, utan undantag. Samtidigt så kan jag inte undgå att tänka att det är svårt att vara unik, och hitta unika produkter när alla fantastiskt duktiga formgivares produkter syns överallt i sociala medier – och blir mer eller mindre ”mainstream” – fast dom kanske inte ens ÄR det, mer än i allas flöden. Bara en (väldigt snurrig?) tanke..
  För övrigt är jag stor anhängare av både Anna och hennes Koja, och är oerhört stolt över att hon vill sälja mina illustrationer där.
  Tack för ett bra inlägg!

  • Drömma says:

   Heder åt dig! Ingen snurrig tanke alls, kanske är det så att bara för att en produkt/butik syns i allas flöden är den inte stor/säljande osv. Men just vad gäller oss som bloggar, som numera är starkare än vilken fet annonsplats i Plaza som helst, vi borde tänka på att visa upp även de små eller för jösse namn _något_ annat än den här som alla gillar samtidigt. Just nu. Jag har svårt att tro att varenda en i min feed bara älskar en och samma butik och inget annat, i princip. Hur som, så himla tacksam att du tog dig tid och svarade. Idag har Göteborgare avföljt mig på instagram och det ger mig eg bara mer vatten på min kvarn. Oavsett vad man tycker om mitt inlägg i en debatt -som inte finns mer än hos mig verkar det som så snälla skriv. Säg att ni inte håller med och visa mig en annan sida, vad som helst för jag kände mig faktiskt lite crazy modig som tog upp detta ens ;0)

   • M says:

    Håller absolut med om att vi måste värna om våra små unika butiker! Jag har själv drivit en butik i nio år, inte i Göteborg utan i en mindre stad i Småland. Under dessa år upplevde jag själv att det blev svårare och svårare att driva butik eftersom många började handla mer och mer på nätet, större städer och Ullared!!! Nu har jag gett upp och stängt min butik och satsar på en ny karriär. Jag själv handlar till 99% allt jag behöver i min hemstad, varför? Jo, skattepengarna från min handel stannar i min hemkommun och fler jobb skulle skapas och kunna behållas om fler handlade i butiker istället för nätbutiker eller tex Ullared. Jag tycker att det du skrev var kanonbra! Att satsa på det småskaliga och gynna småbutiker skapar så mycket trivsel och ett levande samhälle.

 2. sofia says:

  Well said! Toppen att ta upp detta när man har ett stort inflytande. En annan kommentar nämner även näthandel och det är förmodligen den stora boven i dramat. Undrar hur lång tid det tar innan de visuella butikerna dör ut.

 3. Maria says:

  Är göteborgare och välkomnar dina tips på pärlor till butiker som är värda besök. Nickade instämmande genom ditt inlägg. Kändes så befriande att läsa.. som att orden fanns inom en och äntligen sattes på pränt. Önskar Dig en fin dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.